Bezienswaardigheden in St. Lucia

St. Lucia is gelegen aan het iSimangaliso Wetland Park, dit is de nieuwe naam voor het Greater St. Lucia Wetland Park. Dit park ligt aan de oostkust van Zuid-Afrika. 'iSimangaliso' betekent 'wonder' en de regio wordt dan ook geadverteerd als 'Place of Wonder'. Het is bovendien een van de oudste parken van Zuid-Afrika, opgericht in 1895 en in december 1999 werd het erkend als Zuid-Afrika's eerste UNESCO werelderfgoed.

st-lucia-kwazulu-natalHet iSimangaliso Wetland Park verkreeg deze status natuurlijk niet voor niets. Het park is 332.000 hectare groot en strekt zich uit vanaf iets ten zuiden van het stadje St. Lucia, tot aan de grens met Mozambique, zo'n 250 km noordelijker. Het bevat 3 grote meren, 8 in elkaar lopende ecosystemen, 700 jaar oude traditionele visvangtradities, de laatste stukjes moerasbos van heel Zuid-Afrika, het grootste estuarium van het continent Afrika en vier Ramsar sites – bijzondere leefgebieden voor watervogels – die meer van 526 soorten vogels aantrekken. Het is een park waarin je olifanten, leeuwen, walvissen en schildpadden in 1 dag kan zien. Waar je 's ochtends kan duiken boven prachtige koraalriffen, in de middag een game drive kan maken op zoek naar de Big 5 en 's avonds zeeschildpadden eieren ziet leggen op de uitgestrekte en verlaten subtropische stranden. Daarnaast kun je prachtige boottochten maken, wandelen door bossen en bergen, kajakken tussen nijlpaarden en krokodillen, snorkelen tussen tropische vissen of op wandelsafari tussen de Big 5.

Dit wil niet zeggen dat je dit allemaal in 1 en hetzelfde park kunt doen, want het iSimangaliso Wetland Park is nog steeds onderverdeeld in verschillende parken. Hierdoor kan je niet vanuit het Mkhuze Game Reserve naar het strand rijden zonder het park te verlaten. Daar moet je dan weer voor naar Kosi Bay rijden. En in Kosi Bay ga je dan weer bijna geen zoogdieren vinden, maar daar maak je kans om in de juiste tijd van het jaar de onechte karetschildpad of lederrugschildpad te zien. Deze komen dan op het strand om hun eieren te leggen.

Maar om nu terug te komen op St. Lucia, dit is gelegen aan of eigenlijk omsloten door de Eastern Shores van het iSimangaliso Wetland Park. De Eastern Shores is een zeer populaire bestemming voor diegenen die van 'bush & beach' houden, omdat een typische dag in dit deel van het park doorgaans bestaat uit een game drive in de ochtend, dan tijdens de middag een paar uurtjes zwemmen, snorkelen en lunch op het practige strand bij Cape Vidal, om dan met een game drive weer terug naar St. Lucia te gaan. Tijdens de game drives rijdt men door werkelijk prachtige landschappen. De open savanne en natte graslanden doen denken aan de klassieke Oost-Afrikaanse savanne. Het stikt hier van de dieren en je ziet vaak witte en zwarte neushoorns, buffels, een boel antilopen en ontzettend veel vogels. Ook luipaarden worden met enige regelmaat gespot. In de bossen langs de duinen zitten veel apen, en vanaf het strand kun je dolfijnen, schildpadden en walvissen zien, evenals een breed scala aan ongewervelden, zoals heremietkreeften, krabben, anemonen en koralen. Tijdens het snorkelen is het niet ongewoon om vijftig soorten tropische visjes te zien en serieuze vogelaars kunnen op een dag in de Eastern Shores makkelijk 80 tot 100 soorten aanvinken.

Dan is er ook nog de Western Shores, deze zijn gelegen aan de andere kant van het meer en estuarium van St. Lucia. Het ligt op ongeveer 5 minuten rijden van St. Lucia en is geologisch gezien 'ouder' dan de Eastern Shores en dit uit zich dan ook in de vegetatie en als gevolg daarvan ook in de dierensamenstelling. Hier kan men regelmatig olifanten en giraffen zien, welke in de Eastern Shores niet voorkomen. De Western Shores zijn landschappelijk ook heel prachtig en op nachtsafari worden regelmatig luipaarden en kameleons gespot.

St. Lucia is de ideale uitvalsbasis om de Eastern en Western Shores te verkennen, evenals een aantal andere parken in de nabijheid, waaronder het beroemde Hluhluwe-iMfolozi Park. St. Lucia heeft brede straten met weelderige tuinen, mooie parken en huisvest de toeristen in een varieteit van accommodaties, van 3 sterren 'self-catering' tot aan 5-sterren guesthouses en lodges. Op deze manier is er voor elk wat wils. Niet alleen wat betreft de diversiteit aan accommodatie scoort St. Lucia goed, maar evengoed voor de hoeveelheid aangeboden activiteiten. Boottochten op het estuarium tussen de vele krokodillen, nijlpaarden en vogels zijn populair, evenals de kajavariant. Vanuit St. Lucia bieden verscheidene touroperators dagtochten aan naar de Eastern en Western Shores en naar het Hluhluwe-iMfolozi Park. Van juni to november is het dagelijks whale watchen per boot en van november tot maart schildpadden kijken. En vanwege de natuurlijk ligging, omsloten door het park, met de zee aan de ene kant en het estuarium aan de andere kant, stikt het ook in St. Lucia van de dieren. Vele antilopen, stekelvarkens, honingdassen en mangoesten schieten van tuin naar tuin, ondeugende aapjes maken het leven van de inwoners zuur door telkens weer fruitschalen leeg te roven, en 's nachts lopen de nijlpaarden door de straten...

Kortom, voor een ongeevenaarde en diverse safari-ervaring is het iSimangaliso Wetland Park de plek om te ontdekken. Goedkoper dan Kruger, in een malariavrij gebied.

En het klimaat is hier subtropisch, waardoor het zelden kouder wordt dan 18 graden in de winter.

B&B - Gastenhuizen
in St. Lucia
   Informatie
over KwaZulu-Natal
   Restaurants
in St. Lucia