Afrikaans Eten

In Zuid-Afrika is er een overvloed aan verse producten, van een grote variëteit aan vis langs de kuststreek tot  de gigantische fruitplantages in het noordoosten. Rond Kaapstad vindt u vooral de Cape Malay-keuken, ontstaan in de Maleise gemeenschap. Deze gerechten gaan van pittige curry’s met kokosmelk en vruchten tot kleverige malva-pudding als dessert. In Kwazulu-Natal vindt u de beste curry’s, door de indianse invloeden. Het populaire afhaalgerecht in Durban is de bunny chow, dit is een uitgehold half brood gevuld met een curry-gerecht. Langs de kustlijn kan u lekkere vis, schelp- en schaaldieren eten. Tonijn en zwaardvis wordt steeds populairder en u kunt genieten van lekkere garnalen vlakbij de grens van Mozambique. De Zuid-Afrikanen zijn vleeseters, het vlees is hier dan ook van zeer goede kwaliteit en in elk restaurant staat zeker steak op het menu.

Hier een aantal voorbeelden van typisch Afrikaans eten.

Biltong

BiltongBiltong is de bekendste en populairste snack in Zuid-Afrika, zo populair als chips in de rest van de wereld. Het vlees is gemarineerd met rock zout, gedompeld in azijn en vervolgens bestrooid met peper en koriander, daarna wordt het gedroogd in een relatief koele omgeving. De koele en droge lucht van de winter in Zuid-Afrika is gewoon perfect voor het drogen van biltong. De commerciële productie gebeurt in gekoelde en vochtgeregelde kamers.


Bobotie

BobotieBobotie is een zeer populaire traditionele schotel in Zuid-Afrika. Een beetje geweekte brood wordt gemengd met gehakt, bij voorkeur lamsgehakt, gekruid met een mengsel van gebakken uitjes, curry, abrikozen-jam, gebakken amandel, rozijnen. Een beetje citroensap geeft Bobotie haar kenmerkende aroma. Halverwege de baktijd bedekken met een mengsel van ei en melk, dit geeft een aantrekkelijke gouden korst op de top.


Boerewors

BoereworsDeze boerewors wordt in vele variëteiten gemaakt. De traditionele Boerewors bestaat meestal uit 50% rundvlees en 50% varkensvlees, bereid met aromatische kruiden zoals koriander, kruidnagel, nootmuskaat en piment. Zeer populair bij "braais" (barbecue), waar de boerewors wordt gegrild over hete kolen.Bredie

BredieWat een bredie een unieke karakter geeft is de lange en trage suddertijd. Het vlees en groenten smelten samen in een rijke, dikke saus. Dit wordt verkregen door het vlees, met een redelijke hoeveelheid vet, te rollen in bloem, dan bruin bakken en dan pas de groenten toevoegen. Naast aardappelen en uien is er meestal een dominante groenten zoals kool, bonen en pompoen.Chutney

ChutneyChutney is een term die uit de Oost-Indische "chatni" komt, wat sterk gekruid betekent, chutney is een zoete, hete dikke saus, die meestal bestaat uit een mix van gesneden fruit, azijn, kruiden en suiker die gekookt wordt. Veel chutneys zijn aan de pittige hete kant, maar het is gemakkelijk aan te passen aan u uw eigen maak. Chutneys worden vooral geserveerd met curry maaltijden maar de saus gaat ook goed met vlees, zoals wild, rundvlees, varkensvlees en kip.


Potjie

PotjiekosPotjiekos is een stoofpot, gemaakt van vlees en groenten bereid in een zware gietijzeren pot op een paar gloeiende kolen zodat alles zachtjes kan sudderen. Bij het maken van uw potjiekos, komt het vlees meestal op de eerste plaats. Voeg een vleugje bakolie of vet in de pot, voeg het vlees toe en bruin grondig. Nu volgen de groenten in de volgorde van hun kooktijd, zoals wortelen en aardappelen eerste en daarna zoete aardappelen, pompoen, paddestoelen enz. Verhit de potjie en laat het sudderen voor een paar uur tot het gereed is. Roer vooral niet tijden het kookproces. Als uw potjie klaar is, roer een keer om een gelijke mix van vlees en groenten te bekomen, dien op met "mieliepap" (maïs pap) of rijst met salades en geniet van een onvergetelijke maaltijd.

Koeksisters

KoeksistersKoeksisters zijn een traditionele Zuid-Afrikaanse zoet dessert. Koeksisters is een Zuid-Afrikaanse stroperige donut in een gedraaide of gevlochten vorm. Het deeg wordt in olie gebakken en dan gedompeld in koude suikersiroop. Best koud gegeten, koeksisters zijn zeer kleverig en zoet van smaak, net als honing.Malva Pudding

Malva PuddingMalva Pudding is een klassieke Zuid-Afrikaanse dessert, dat origineel van Nederland komt. Malva Pudding is gemaakt met abrikoos jam en heeft een sponsachtige textuur.  Het is een zoete pudding, die meestal geserveerd wordt met warme vanillesaus. U zult het vaak vinden op de dessertkaart in veel Zuid-Afrikaanse restaurants.